11+ WordPress Plugins MESTI PILIH!


Entri kali ni sekadar nak berkongsi serba sedikit tentang plugin wajib pasang oleh aku di saat aku mewujudkan sesebuah blog berplatfomkan WordPress. Terpulanglah kat korang nak baca atau tidak.. lalalala..~

Antara plugin pilihan aku:

Disable revision functions in WordPress and delete all entries of revisions in database. It is extremely important to back up your database before install this plugin. [Download]

Selalu kalau kita buat entri mesti akan ada autosave kan? Autosave tersebut di kelaskan sebagai revision, bertujuan untuk menyelamatkan entri kita dari terhilang, Contohnya, korang sedang mengarang entri, tiba-tiba laptop korang terpadam! Aduh.. sure korang panic kan? Jangan risau.. kalau wordpress korang sempat melakukan autosave, maka entri korang masih selamat cuma setakat yang sempat didraftkan.

Tetapi bagi aku, revision ni boleh memberatkan database blog kita. Apa tidaknya, kadangkala dalam 1 entri aku pernah menghasilkan kira-kira 10-20 revision disebabkan ketidakpuasan hati untuk mencantikkan entri, edit sana edit sini, untuk tatapan korang gak kan? hehe.. Kalau entri kita panjang, di darabkan dengan revision yang kita ada.. fuhhh! do math lah.. tebal tak database korang? Haha.. tak taulah korang macam mana kan? Ini pendapat aku je yang sememangnya tidak suka membazirkan ruang. Ruang yang kita simpan revision bebanyak tu rasanya boleh direservedkan untuk membuat entri lain.

Selalunya aku akan draft entri dalam notepad je sebelum edit and post kat korang. hehe.. kadang-kadang aku draft je dalam self-host WordPress kat localhost PC aku ni sebelum aku kopi pes kat blog sebenar. Terpulanglah.. *Entri ni aku draft kat notepad jee.. hehe..* So aku guna plugin ni untuk memadamkan semua revision yang terdapat dalam database aku sekaligus WordPress tidak akan menyimpan revision lagi, cukup sebagai save draft jer.. Ok tak? panjang lak penerangan aku.. haha..

StatpressCN

Shows you real time statistics about your blog, also support for Chinese perfectly [Download]

Plugin favourite aku kalau nak usha kedatangan makhluk-makhluk perosak blog, nak tracking balik asal-usul dia.. haha.. StatpressCN berfungsi sebagai pengumpul statistik kedatangan pengunjung, keyword, atau apa saja data mengenai pengunjung yang menjenguk blog korang.. Hasil daripada data-data yang terkumpul, korang boleh gak kalau nak buat rujukan atau kajian.. contohnya kehadiran keyword sesat yang boleh digunakan untuk menghasilkan entri.. apa² aje lah.. hehe..

Meta-data manager on steroids, allowing complete control over all SEO needs such as keywords/tags, titles, description, stylesheets, and many many other goodies. [Download]

Headspace2. Kepada yang suke tentang SEO, boleh lah guna benda ni.. hehe.. aku tak tau nak terangkan camne.. tapi aku suka guna plugin nih.. haha.. korang try and error sendiri lah ye..

Allows users and admin to edit their comments inline. Admin and editors can edit all comments. [Download]

Sesetengah pengomen pastinya ada yang tertypo dalam menaip komen kan? Ok.. plugin ni bakal membantu pengomen² blog korang untuk mengedit semula apa yang dia dah silap tu.. korang boleh menetapkan tempoh masa untuk diorang mengedit semula.. itu je lah kot? hihi..

WP Thread Comment allow user can reply comment and same comment on display, can choose ajax or not. [Download]

Description telah menceritakan segala-galanya.. hahaha.. *sebenarnya tak tau nak terangkan.. hihi.. tapi korang leh faham kot.. lalalala..*

Updates Twitter when you create a new blog post or add to your blogroll using Cli.gs. With a Cli.gs API key, creates a clig in your Cli.gs account with the name of your post as the title. [Download]

Korang publish entri.. pastu sure korang nak announce kat kawan-kawan tentang entri korang. Yang pasti korang mesti menggunakan aplikasi yang agak penting dewasa ini iaitu Twitter. So.. macam biasa lah kan? cam tak tau je nak guna twitter.. hehehe.. tapi plugin ni bakal memudahkan kerja korang.. Asal publish jer.. secara automatik twitter korang akan update tentang entri terkini korang.. Mudah kan? Ada berani? Cubalah!! hehe..

Enable you to display how many users are online on your WordPress blog with detailed statistics of where they are and who there are (Members/Guests/Search Bots). [Download]

Satu lagi plugin yang sudah menjadi kemestian bagi aku.. hehe.. kepada yang mahir edit-mengedit.. pepandai korang lah nak buat macam mana sekalipun untuk memaparkan jumlah pengunjung yang sedang berehat di blog korang.. aku sediakan sekali link cara menggunakannya ya.. klik sini.. kepada end-user pula.. just gunakan widget yang disediakan..

Aku suka bekerja dibelakang tabir.. so.. just pergi ke Dashboard > WP-UserOnline dan korang akan menjadi pemerhati di situ.. lihat siapa yang datang dan pergi.. hehehe..

Get country by ip. Installs the IP2Nation database from ip2nation.com. [Download]

WP-Useronline amat memerlukan plugin ini untuk memaparkan flag(bendera) negara² pengunjung blog korang berdasarkan IP mereka..

Enables you to display how many times a post/page had been viewed. Modified by David Potter to include options for when and where to display view counts. [Download]

Untuk memaparkan bilangan pembaca sesebuah entri korang.. Tetapi korang kena ada kepakaran mengedit theme lah ye.. tak pe lah.. aku sediakan sekali link tutorialnya.. klik sini.. Widget juga disediakan untuk memaparkan statistik pembaca di sidebar blog korang.. cuba lah ye.. hehe..

Adds Negaraku button to your WordPress blog posts – fully customizable. [Download]

Siapa tak kenal Negaraku? Plugin ni memberikan lebih kemudahan kepada korang untuk meletakkan butang Negaraku kat blog korang. Amat mudah.. tak perlu membuat editing pada theme.. cuma setkan tetapan pada ruang Setting > Negaraku! Option dan selesai! Kepada yang tak de lagi boleh lah cuba.. hehe..

Allows you to add Nuffnang’s Ad Units into your blog. Configure from Nuffnang Configuration page. [Download]

Memaparkan iklan Nuffnang di blog korang. Memerlukan nombor nuffnang_bid. Mana nak cari? di sini.. Untuk mengetahui lebih lanjut, pasang plugin ini kemudian pergi ke Plugins > Nuffnang Configuration dan korang akan faham rasanya.. Jom cari wett!! hehehe..

dan lain-lain…

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis plugin yang aku gunakan, sungguh tidak berperikemanusiaan kalau aku nak nyatakan kesemua kan? Cukup lah sekadar yang ternyata di atas yang sudah menjadi kemestian untuk di pasang kalau aku nak mulakan blog baru.. Kita sebagai blogger, khusunya pengguna self-hosting WordPress, mempunyai banyak pilihan plugin-plugin yang berkuasa dan berguna untuk blog mereka.. tetapi citarasa blogger tak semua sama kan? kan? Renung-renungkanlah dan selamat mencuba! hehe..

*****

Updated!

Tutorial khas untuk Ibnu Walidain

Custom Smilies

< ?php if ( function_exists(cs_print_smilies) ) {cs_print_smilies();} ?>

Commentluv

< ?php cl_display_badge(); ?> 

***

Ibnu Walidain sekarang ini menggunakan theme Monochrome…

so…

Sebelum memulakan tutorial, pastikan file permission folder theme tersebut yang mungkin terletak di /wp-content/themes/monochrome serta fail² di dalamnya di setkan kepada 777.

Selepas itu..

Langkah pertama: Pergi ke Appearance > Editor dan di bahagian Theme Files, pilih comment.php
Langkah kedua: Setelah comment.php dibuka, scroll ke bawah.. paling bawah.. dan anda akan melihat code seperti di bawah ini..


< ?php endif; ?>

Langkah ketiga: Masukkan code Custom Smilies dan code Commentluv seperti di bawah ini..


< ?php if ( function_exists(cs_print_smilies) ) {cs_print_smilies();} ?>


< ?php cl_display_badge(); ?> 


< ?php endif; ?>

Kemudian Update File!

Sekian.. Selamat Mencuba! :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Comments
  • Post a comment

    CommentLuv badge

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.

  • a1zudd1n January 22, 2010 at 1:16 am

    kalau entri panas,entri popular, n komen terbanyak..
    ape nama plugin tu?
    kalau nak buat gambar untuk recent comment ada plugin x?
    ke depend kat theme? :!:
    .-= a1zudd1n´s last blog ..(GRAVATAR) Paparkan Gambar Anda di Ruangan Komen =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • negaraku.net August 6, 2009 at 3:36 am

    11+ WordPress Plugins MESTI PILIH! | Aku dan kamu…..

    Entri kali ni sekadar nak berkongsi serba sedikit tentang plugin wajib pasang oleh aku di saat aku mewujudkan sesebuah blog berplatfomkan WordPress….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mus August 5, 2009 at 2:05 am

    Banyak lagi rupanya plugins yang aku tak install.. tq 4 da info!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ibnu Walidain August 3, 2009 at 12:48 am

    x kuar gak…lucia linky love pon x kuar jugak..rasenye theme x support kot..mcm ne ye?
    .-= Ibnu Walidain´s last blog ..Terjojol Mata =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 3, 2009 at 12:59 am

      ermm.. oke.. aku try n error dulu eyh? nnt aku inform balik.. :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ibnu Walidain August 3, 2009 at 12:03 am

    smileys tak kuar kat bawah komen form..nape eh? theme aku x support ke?

    macam ne nak buat linkwithin tu jadi 4 thumbnail, biase kuar 3 je
    .-= Ibnu Walidain´s last blog ..Terjojol Mata =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 3, 2009 at 12:16 am

      Kat Setting > Smilies
      bawah sekali ada checkbox Other options:
      Use the action named comment_form in comments.php if your theme support it. So you don’t need to add cs_print_smilies() in comments.php manually.
      tick kotak tu.. pastu update option.. kalau x leh g tau eyk? hihi..

      Untuk linkwithin tu.. email admin linkwithin mintak tambah slot.. in english la eyk.. hehehe..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ibnu Walidain August 2, 2009 at 11:16 pm

    ok negaraku dah settele…em, aku gune jomhosting..nt r aku tukar p datakl..tp tuk domain lain r kot.. yg ni juz pkai tuk teks semata2..

    do follow to mcm dkt komen ni ha, aku komen ko terus kuar latest post kat blog aku..
    .-= Ibnu Walidain´s last blog ..Terjojol Mata =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 2, 2009 at 11:22 pm

      Oooh.. yang ada simbol love tu ke?
      Kalau yang tu Commentluv namanya.. [Klik Sini] cuba lah dulu… :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ibnu Walidain August 1, 2009 at 8:36 pm

    em, aku baru buat blog (sebenarnye hoster yg reset blog aku, sebab aku pakai All in One SEO pack, server diorang down,then diorang tahan blog aku n reset, habis sume post aku :evil: ) ni tgh cari balik plugin bergune..tanks for sharing..cume nak tanye..ape plugin yg dipakai tuk smiley kat komen ni?

    lagi satu, mcm ne nk customize butang NEGARAKU jadi kecik?

    do follow punye plugin ni x mberatkan ke?

    aku risau kene suspen lg..tensen aku.. nak tukar hoster baru je pakai 4 bulan..
    .-= Ibnu Walidain´s last blog ..Hello world! =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 1, 2009 at 9:04 pm

      Laa.. ye ke? sib baik aku tak activate All in One SEO pack tu.. huuu..~ tp aku guna Platinum SEO.. tak tau lak dia effect kat server ke x.. hurmmm wisau gak ni..

      Smiley kat komen guna Custom Smilies, [Plugin Page].

      Butang Negaraku! tu plak.. dalam plugin tu tersedia 2 jenis butang.. just pilih je.. nak customize lak aku x penah cube lagi.. nnt ada masa aku try n error lah eyh? hehe..

      Plugin do follow? erm.. aku x penah cube lak.. hihi..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • cyberfly August 1, 2009 at 10:29 pm

      apa nama hoster ko tu?dah tiba masanya ko tinggalakan hoster tu.mmg sucks la kl All In One Seo pn tak boleh.
      .-= cyberfly´s last blog ..Penyedia Web Hosting manakah pilihan anda? =-.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • nuwa August 1, 2009 at 1:14 pm

    entry yang panjang tapi best. banyak sangat plugin karang berserabut plaks blog kita..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alkisah August 1, 2009 at 1:12 pm

    arghhhhhhhh..pening2 baca entry ni..gua buta it jer..
    .-= alkisah´s last blog ..Kapal Titanic Zaman Baru =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • megat August 1, 2009 at 11:27 am

    cun! info bagus untuk newbie. teruskan usaha ko!
    .-= megat´s last blog ..Setem, Satu Lagi Hasil Kreativiti Dari Kabir Bhatia =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 1, 2009 at 2:29 pm

      thanks bro.. akan diusahakan lagi.. hehehe..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • azizwan(dot)com August 1, 2009 at 11:12 am

    wow.. best.. nmpaknya ada yg nk kena install ni. huhu..

    yg nuffnang tu plak apa kelebihannya bro? adakah boleh dpt ‘click boot’? hahaha.. atau cuma buang logo tu je? (noob sungguh)

    psstt: lawa theme :) .-= azizwan(dot)com´s last blog ..Kereta ‘decepticon police’ yang superb =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 1, 2009 at 2:28 pm

      kelebihan dia.. kalau untuk Nuffnang ads LR (large rectangle) just set kat option tu leh terus terpapar kat blog.. x payah nak edit theme lagi dah.. camtu gak ngan SS (skyscrapper).. just set kat widget jer… kecuali LB (leaderboard).. nak kene edit theme skit.. hehehe..

      logo x terbuang lah.. yang tu aku edit theme + css jer.. hihihi..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • azizwan(dot)com August 2, 2009 at 2:44 am

        owh.. mcm tu.. nanti aku terai yer. hehe. neway.. tengkiu bro :) .-= azizwan(dot)com´s last blog ..Statistik bulan Julai 2009 =-.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • pligg.com August 1, 2009 at 9:49 am

    11+ WordPress Plugins MESTI PILIH! | Aku dan kamu…..

    11+ Plugin WordPress Mesti Pilih…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ezany August 1, 2009 at 5:47 am

    plugin ngan widget sama ker..?

    kalau mcm kat blogspot.. bila kita letak widget byk2.. nnt blog akan jd berat.. kalau wordpress pun sama camtu gak ker..
    .-= ezany´s last blog ..Upload Mp3 To Youtube =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang August 1, 2009 at 2:23 pm

      Pada aku plugin tu tak semestinya widget..
      Camne eyk nak terangkan..
      nnt lah aku cari info pasal ni.. hehehe..

      hehe.. yup.. same jer.. jgn letak terlalu bnyk widget berkonsepkan flash script..
      nnt lagi la berat.. kalau yg plain text biasa² je tu ok la kot.. hehe..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • negaraku.net July 31, 2009 at 11:46 pm

    11+ WordPress Plugins MESTI PILIH!…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Previous post:

Next post: