10 Muharram – Hari Asyura

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu 10 Muharram.

Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan oleh Muhammad s.a.w.

Menurut tradisi masyrakat Islam, Nabi Muhammad s.a.w. telahpun melakukan puasa Asyura sejak di Makkah lagi memandangkan puasa Asyura adalah amalan biasa masyarakat tempatan. Apabila baginda berhijrah ke Madinah, baginda turut mendapati yang kaum Yahudi turut berpuasa pada hari Asyura (atau bagi mereka adalah Yom Kippur yang juga pada hari kesepuluh). Ketika itu, Baginda mengesahkan dan mensyariatkan puasa sehingga ia menjadi satu kewajiban kerana baginda merasakan masyarakat Islam lebih dekat dengan Nabi Musa. Ibn Hajar al-asqalani, dalam pernyataannya terhadap sahih Bukhari mengatakan yang syariat puasa telah dijadikan kepada bulan Ramadhan setahun kemudian. Kini, masyarakat Islam melakukan puasa pada 10 Muharram sebagai amalan sunat dan bukan kewajiban.

Masyarakat Islam turut percaya akan berlakunya kejadian besar ketika 10 Muharram:

* Hari pertama Allah menciptakan alam.
* Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
* Hari pertama Allah menurunkan hujan.
* Allah menjadikan ‘Arasy.
* Allah menjadikan Luh Mahfuz.
* Allah menjadikan alam.
* Allah menjadikan Malaikat Jibril.
* Nabi Adam a.s. dicipta.
* Diampunkan dosa Nabi Adam a.s. setelah bertahun-tahun memohon keampunan kerana melanggar larangan Allah.
* Nabi Idris a.s. diangkat darjatnya oleh Allah dan Malaikat Izrail membawanya ke langit.
* Diselamatkan Nabi Nuh a.s. dan pengikutnya dari banjir besar selama enam bulan dan bahtera baginda selamat berlabuh di puncak pergunungan.
* Nabi Ibrahim a.s. dilahirkan di kawasan pedalaman dan terselamat dari buruan Raja Namrud.
* Nabi Ibrahim a.s. diselamatkan Allah dari api Raja Namrud.
* Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dari penjara setelah meringkuk di dalamnya selama tujuh tahun.
* Nabi Yaakub a.s. telah sembuh buta matanya ketika kepulangan anaknya Yusuf di hari tersebut.
* Nabi Ayub a.s. disembuhkan dari penyakitnya.
* Nabi Musa a.s. telah diselamatkan daripada tentera Firaun dan berlakunya kejadian terbelahnya Laut Merah.
* Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa a.s..
* Nabi Yunus a.s. selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
* Kesalahan Nabi Daud a.s. diampuni Allah.
* Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
* Nabi Isa a.s. diangkat ke syurga ketika diburu oleh tentera Rom untuk menyalib baginda.
* Saidina Hussein ibni Ali telah syahid akibat dibunuh dengan kejam di Karbala oleh tentera khalifah Bani Umaiyyah iaitu Khalifah Yazid.

Perkara sunat dilakukan pada hari Asyura

1. Melapangkan masa / belanja anak dan isteri
2. Memuliakan fakir miskin
3. Menahan marah
4. Menunjukkan jalan yang lurus/membetuli orang sesat/orang yang salah(terpesong aqidah(tauhid) dan akhlaknya)
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim(menghormati dan memuliakan mereka)
6. Bersedekah
7. Memelihara kehormatan diri
8. Mandi Sunat
Lafaz niat : “Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.”
9. Bercelak
10. Membaca Qulhuwallah(Surah Al-Ikhlas) hingga akhir seribu kali
11. Sembahyang sunat empat rakaat
Lafaz niat : “Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas al-Fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.
12. Menjamu orang berbuka puasa
13. Puasa Sunat Asyura
Lafaz niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

(Sumber: ms.wikipedia.org)
Jika terdapat sebarang kemusykilan, sila rujuk kepada orang yang lebih berpengetahuan dalam hal berkaitan.
Wallahualam..

——————————————————-

Happy birthday to me..

So poor me.. since I was young till now.. I think only once I celebrate my birthday.. just a small party with family.. there was a little funny about my birthday.. haha..~!! I think that time I was 8th years old.. What’s going on? haha.. sememangnya aku sejak dulu, dari kecik memang diajar berbagi sama rata tak kira la makan ke ape ke.. so waktu tu time lunch.. so aku dapat lebih lauk berbanding adik? yang lain.. haha.. ye la.. besday boy la katakan.. itulah serba sedikit kisah aku masa kecik? dulu sambut besday.. bebudak la katakan.. tak tau pape.. biase je mase tu…

But now.. maybe I can say that I was too much happy then before.. coz my SiBintang comot did a surprise for me.. you know what? you make me wanna cry.. I’m so touch for what you’ve done.. thanks dinda… cayam sama kamo… mungkin korang akan meluat dengan statement yang aku tulis dalam entry ni.. tak kisah lah apa korang nak cakap.. pada korang ia mungkin tak memberi apa? makna.. atau korang akan cakap “perkara biasa je tu..” kan?

Alkisah di sebalik kejutan..

Malam itu.. aku seperti biasa.. menunggu bintang hadir menyapa diriku yang kesorangan.. akhirnya dia muncul jua.. kami berdua berkonferansi di tetingkap YM.. ku tahu sebentar lagi dia pasti akan mengucap “Happy Birthday” kepadaku.. tetapi ku lihat dia seperti terlupa akan tarikh itu.. aku mendiamkan diri.. dia sering mengeluh dan berkata kepadaku talian internet agak perlahan.. begitu juga talian internet dirumahku.. entah mengapa talian internet pada malam itu agak mengecewakan..

2 minit sebelum 7hb 1..

Aku bertanyakan kepadanya sedang apakah dia sekarang? dia mengatakan sedang berborak dengan teman rapatnya, Zura di YM tetapi dengan talian internet yang lemah menyukarkan dia untuk berkonferansi bersama temannya itu.. Aku terdiam seketika.. “Eh? dia terlupakah?”, kataku dalam hati.. ketika saat itu tiba.. dia masih lagi seperti itu.. mendiamkan diri…… “Hurmm.. sendiri lagi lah ku tahun ini..”, ku ucap dalam hati…

Beberapa detik kemudian, telefon bimbitku berbunyi.. “Yesss.. dari cayam..”, hati ku bersorak gembira.. tapi tak lama.. telefon bimbit ku mempunyai masalah pendengaran kerana tidak menyampaikan sahutanku kepada si dia.. aku berlari mendapatkan peganti.. ku jangkakan dia akan ingin menelefon semula.. ku tunggu juga.. tiada deringan.. “Ding!” penggera YM ku berbunyi… lantas ku buka tetingkap itu..

“kandaaa
HappY besday To U
Happy Besday To U
Happy Besday To U
Happy Besday To U
Happy Besday To U”

Terharu rasanya.. ku ingat dia sudah lupa akan tarikh hari ini.. ternyata tidak.. nampaknya dia telah berjaya mencemaskan ku seketika.. aku senyum gembira..

Tidak lama selepas itu, dia menelefonku.. dan menyanyikan lagu “Happy birthday” kepadaku.. aku hanya mampu tersenyum dan terdiam tak terkata apa-apa disebabkan perasaan yang sangat gembira dan bahagia.. selepas itu ku ucapkan terima kasih kepadanya.. kemudian kami berdua berborak ditelefon.. selang beberapa minit kami berborak, aku disuruh untuk melihat blognya, , kerana ada sesuatu katanya.. aku pun tertanya-tanya apa yang dia nak tunjukkan sebenarnya.. lantas ku tekan F5 untuk menyegar semula halaman blog itu.. and… Surprise…~!! Itu lah dia..apa yang korang lihat di blog nya.. tetapi itu hanya luaran.. ade yang tersirat di sebalik semua itu.. hanya aku dan dia sahaja yang tahu.. ku baca setiap perkataan dalam surat rahsianya satu persatu.. tanpa kusedari air mata dipipi.. aku sebak didalam kegembiraan..

Terima kasih dinda atas semua ini..
Kanda benar? terharu.. tak penah rasanya kanda disambut seperti ni sepanjang hidup kanda.. Terima kasih kerana memberi kanda peluang merasa bagaimana nikmatnya hari lahir seseorang itu diraikan.. Walaupun pada dinda ia tidaklah sehebat apa yang kanda berikan pada dinda sebelum ini.. tapi apa yang dinda buat tu sudah cukup bermakna bagi kanda.. kanda teramat menghargainya..

Thanks dinda ucuk tersayang.. :)
Sayang sama kamu dinda..~

The person who wishing me… 00:00(7th Jan)-03:45(8th Jan)
Tashabella a.k.a. dinda ucuk, cayam org first tau.. :)
Zura
Fezila (Skype Member)
siputslowsteady (pineapple8684)(Skype Member)
Dba
Ftynx
~misS azA~ (emareyna)(Skype Member)
Ubey
miszpurply(Plurk Member)
hafiz_albanjari a.k.a. student aku.. hahaha.. (AlangCyber.com)
Aida Zahrol
Azizwan
rienaYumi (Plurk Member)
pe ah (hehehehehehe)
ciputleper (Skype Member)
sYaZ (mash_syaz)(Skype Member)
EqA (aqi1209)(Skype Member)
Ima
Nadya
Queenrara
RHEA
Erin Ellena(Skype Member)
Alyathewonder
Illi Heffa (Plurk Member)
harajuku Mohd
and kepada yang late tu.. thanks ye… hihi..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Comments
  • Post a comment

    CommentLuv badge

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.

  • Merah+hitaM January 9, 2009 at 9:51 pm

    nape komen aku tak nampak sepenuhnya :( dah 2 kali post ni :(
    Merah+hitaM´s last blog post..I’m on Windows 7 now…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 9, 2009 at 10:16 pm

      Merah+hitaM
      Erk.. ye ke bulat? huuuu..~ knpe eyk? ni yang musykil ni..
      bnyk owg ckp gitu.. nnt aku check…
      neway.. thanks sbb menyepam comment ngan lagu besday kat aku.. :oops: hahahaha… :lol:

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Merah+hitaM January 9, 2009 at 9:50 pm

    happy befday to you
    happy befday to you
    happy befday to fizz
    happy befday to you

    weh samat hari ulangtahun kelahiran fizz…penin aku korang byk tol blog..ades

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Merah+hitaM January 9, 2009 at 9:49 pm

    happy befday to you
    happy befday to you
    happy befday to fizz
    happy befday to you

    weh samat hari ulangtahun kelahiran fizz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aman January 9, 2009 at 7:25 pm

    hoho..maybe dah terlewat sikit..
    anyway, hepi besday…
    thanks for the hari asyura artikel… :mrgreen:

    aman´s last blog post..Microsoft : Live Search dan Pemilikkan Yahoo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • RHEA January 9, 2009 at 12:00 am

    hehehe.. rasanya mmg my dear tu yg jelez ngn fizz.. ekeke.. ampun dear.. abesla pasni kne sekeh ngn my dear.. hmm.. tp dear tu pun bz jer skng.. kasih ku berkelana.. huwaaaaaaaaaaaaaa.. nak nangessss..

    da la.. nk tdo la.. fizz ngn bella.. selamat berbahagia.. korg bchenta jer la jewang2 pun.. rhea suka jer baca.. biarla org len nak menyampah pun.. klu dorg xsuka tak yah la baca.. kan?? yg penting hati kte happy.. betul tak? ekeke.. daaaaaaaa.. babai..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • SiBintang January 9, 2009 at 1:02 am

      xpee rhea kun2 sekeh manjee tu hahahaha….
      thank… kanda n dinda tetap happy sokmo…
      Bab jiwang tu..rhea kena tanda kun2 :lol: sebab dia lebih jiwang dari kami kuang..kuang..kuang xpee biar jiwang berkarat janji happykan rhea… :lol:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • ezany January 9, 2009 at 2:23 am

      sori la syg, bz sket skang ni.. :cry:
      mane sy brani nak sekeh syg.. kiz leh la.. hehehe..

      bella.. fizz lagi jewang kot.. tgk gamba atas tu..
      “aku dan kamu” hahaha.. :lol:
      ezany´s last blog post..Fancy Zoom For Blogger

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • SiBintang January 9, 2009 at 2:47 pm

        “aku dan kamu” hihiihihi…hanya dinda n kanda jee yg tahu maksud disebaliknya…lalalalaa…

        alah kun2 dah jiwang karat tu ngaku jelah…
        xpee bella opzz! xbiasalaa hahaha bb faham..

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • RHEA January 8, 2009 at 10:24 pm

    erk.. panjangnya entry ni.. 2 dlm 1 upanya..

    my dear ezany tu pesal lepak sini tak reti nk balik.. tp seb baik kat sini.. ekeke.. klu kat blog yg kaler pink tu kompem kne halau ngn fizz.. hehehe..

    *****–> [ezany Says: January 8th, 2009 at 12:18 pm..
    cizzz.. nape aku tgk ramai jer pompuan wish kat ko..
    bella tak jelez ker.. hehehe..]<–*****

    stetment atas ni.. bella yg jelez ker.. my dear yg jelez.. ekeke.. sapa nak jawab ni..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 11:45 pm

      RHEA
      Rhea, kitorang dah jawabkan dah tu.. My dinda x jelez pun.. sbb kitorang ade 3K.. hehe.. tak gitu dindaku cayam… hihihi… siap panjang lebar kami huraikan.. terover lak.. hehe.. tatau la kalau ezany yg jelez.. hihii… :P

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • SiBintang January 9, 2009 at 12:59 am

        hihihi…tul tuu kanda…selagi ada 3K semuanya bisa di :P atur :lol: kun2 ngn rhea pun kena ada gak 3K tu agar sentiasa jee berjiwang…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • ezany January 9, 2009 at 2:15 am

        hehe.. sikit pun sy tak jelez..

        kalau masa besday sy nanti, syg sorang jer yg wish untuk sy dah memadai.. ;)
        ezany´s last blog post..Fancy Zoom For Blogger

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • SiBintang January 8, 2009 at 2:26 pm

    jelez??xde maknanya hihhi :lol:
    kita kan ada 3K kanda..

    :) kejujuran :)
    :) kesetiaan :)
    :) kepercayaan :)
    bintang

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 3:26 pm

      Mrs.Bintang
      hihi… betul tu dinda… dalam hidup ni kita mesti ada kejujuran… kalau tak hidup tak berkat…
      then… kita mesti ada kesetiaan… kalau tak setia.. itu namanya buaya (lelaki la..) :D hihi…
      kesetiaan menguji ketulusan hati seseorang itu dalam sesebuah perhubungan…
      dan kita juga perlukan kepercayaan antara satu sama lain supaya hubungan yang terjalin dapat dikekalkan…
      betul x dindaku ucuk lagi somot… hihihi…. :P

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • SiBintang January 8, 2009 at 4:01 pm

        betul kandaku yang ucuk..semua tu perlu dalam perhubungan kalau x de habislah…kita akan saling menyalahkan sesama sendiri…fikiran pun jadi x tenang sebab x de kepercayaan so asik fikir negatif jee walhal benda tu simple kita ada akal tuk berfikir so bertindaklan secara rasional..kan kan..

        Bintang

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • ezany January 8, 2009 at 12:18 pm

    cizzz.. nape aku tgk ramai jer pompuan wish kat ko..
    bella tak jelez ker.. hehehe..

    ezany´s last blog post..Fancy Zoom For Blogger

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 12:45 pm

      ezany
      tanye la bella sniri.. hehehe..
      alah.. time tu je dorang wish.. tu pun dorang nmpk status aku.. haha..

      *err…dinda…~
      dinda jelez ke?*

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ezany January 8, 2009 at 12:16 pm

    hari ni dah 11 muharram kan.. ko puasa ke tak smalam ni.. buat amalan2 sunat lain ke..

    sbb smalam aku cam nampak ko sambut harijadi.. pastu mkn kek coklat.. ekeke..

    ezany´s last blog post..Fancy Zoom For Blogger

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 12:31 pm

      ezany
      Hehe… aku ase no 7 kot aku wat.. haha.. memelihara kehormatan diri… :P ahahaha..~ alah.. sunat je pun.. aku baru tau aku nye date jatuh 10 Muharram.. hihi.. but.. aku x de celebrate pun.. nk motong2 kek lagi la.. tadenye.. biase je setiap tahun.. tp tahun ni best sbb ade bintang.. hihi.. :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • are peaCE TZU DEEN January 8, 2009 at 3:15 am

    selamat menyambut sepuluh muharram.selamat hari jadi

    are peaCE TZU DEEN

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 3:45 am

      are peaCE TZU DEEN
      Thanks afizudin.. hehe.. Selamat Menyambut 10 Muharram…

      ps: oyasuminasai

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • SiBintang January 7, 2009 at 11:35 pm

    10 muharram bulan seribu rahmat..banyak hal yang berlaku dalam bulan ni…betapa besarnya kekuasaan ALLAH. Time ni paling aq sukakan…akan adalah bubur Asyura..or bubur lambak hihii pabred abg aq…

    Besday my kanda..

    Sebenarnya aq saja jee bagi suspen…line tenet aq slow walhal aq tgh bz wat entry pasal besday dia hihihi…takut terover masa lak huuh! dari ptg aq wat…dia tanya hari ni ada apa..aq wat donojee..”ADA APA ERKK erk” :lol: kekeekke…aq tersenyum kat sini dia x tau….kalau aq cakap besday dia x bestlahkan…saja nak bagi kejutan kat kanda ucuk aq ni…aq x sabar nak wish besday dia..so detik 12 tu tus kol dia..n post blog yg aq wat tuu…tp tetiba je line slow huuh..kaco tul! masa terover sikit tp alhamdulillah…segalanya berjalan ngn lancar…

    HappY besday kanda…hihii…happy sokmo :)
    bintang

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mr.Bintang January 8, 2009 at 3:42 am

      Mrs.Bintang
      Huuu..~ dinda ucuk ni nak kene babab nih.. hehe.. :P bole x cayam? hehehe.. sebenarnye.. kanda tak jangka pun dinda akan wat mcm tu tau.. sbb petang tu dinda cakap nk tolong akak goreng cucur udang.. rasenye itupun satu tricks gak eyh dinda ucuk? hihi… alhamdulillah.. dinda berjaya wat kanda suspen.. hihi.. pape pun dinda.. thanks eyk? kanda hepi sngt.. dinda… cayam sama kamo..~! :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Previous post:

Next post: